Lure Coursing

Lure coursing, vinthundarnas egna jakttävling och bruksprov, är en fartfylld och rolig sport som uppskattas av såväl hundar som hundägare. Det är en harjakt på låtsas, där två utbildade domare bedömer hundarna som springer. Hundarna springer två och två och det domarna tittar på är hundens följsamhet, jaktlust, entusiasm, snabbhet och uthållighet.

Trasan som hundarna jagar, ”luren”, sitter fast i en lina som snurras ihop av en liten maskin driven av tex ett bilbatteri. En funktionär ser till att trasan alltid åker lite snabbare än hundarna springer och först på slutet stannar den så att hundarna kan fånga sitt byte. Linan läggs runt trissor i marken på ett stort fält, vilket gör att luren kan röra sig ungefär som en riktig hare.

Hundarna springer två och två och tävlar mot andra hundar inom samma ras. Man håller i sin hund vid starten, vanligtvis genom att hålla en arm kring halsen på hunden och en arm runt midjan på hunden. När man får en dunk i ryggen av en funktionär så släpper man hundarna som då far iväg efter luren. Hundarna har på tävling på sig täcken för att underlätta vid bedömning. Har man två hundar av samma ras med samma färg som springer tillsammans kan jag lova er att det är näst intill omöjligt att hela tiden se vilken hund som är vilken. Hundarna är vanligtvis mycket fokuserade på sin uppgift . De älskar att springa och få jaga på det sätt de är skapade för.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s